Toteutimme yhdessä psykologien Jan-Henry ja Johanna Stenbergin kanssa sopeutumisoppaan potilaalle ja läheiselle. Opas antaa konkreettisia neuvoja, miten selviytyä järkytyksestä, jonka esimerkiksi vakava, parantumaton sairaus voi aiheuttaa. Sopeutuminen on pitkä ja monivaiheinen tie, joka kysyy kulkijaltaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Opas johdattaa vakavan sairauden koskettaman – joko sairastuneen tai läheisen roolissa olevan – eteenpäin antaen toivoa selviytymisestä.
Jo vakavan sairauden epäilys on suuri stressin aihe ja vahvistunut tieto sairastumisesta on aina jonkinlainen järkytys. Vaikka sitä oltaisiin etukäteen aavisteltu, on normaalia, että se herättää voimakkaita tunteita tai voimakkaan lamaannuksen. Sopeutuminen on pitkä ja monivaiheinen tie, jonka kulkeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Myöhemmin, kun aikaa on kulunut, saattaa hyvinkin alkaa tuntua siltä, että sairaus on osa omaa elämää, eikä sille vaan voi mitään.
Vaikka oma kokemus itsestä eli oma identiteetti muuttuisi sairauden myötä ja monia asioita jäisi pois, on hyvä muistaa, että jotain tulee tilalle. Toivoa ei saisi hankalissa paikoissa menettää. Nämä oppaat ovat tarkoitettu henkilöille, joiden elämää vakava sairaus on jollakin tavalla koskettanut. Vaikka lamaannus voi tuntua suurelta, ei saa jäädä tuleen makaamaan. Lähdetään yhdessä katsomaan, miten sairastumisen tuomasta kriisistä voi selvitä.


Sopeutumisopas vakavan sairauden kanssa eläville
Tämä opas on tarkoitettu parantumattoman, vakavan sairauden kanssa eläville ihmisille. Opas sisältää ajatuksia ja käytännön vinkkejä, joista voi valita itselleen sopivia aineksia mahdollisimman hyvän ja oman näköisen elämän tueksi.

Sopeutumisopas vanhemmalle
Tämä opas tarjoaa tietoa ja vinkkejä siihen, miten vanhempi voi itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa lapsen sairauden myötä muuttuneessa elämäntilanteessa.

Sopeutumisopas sairastuneille
Tämä opas auttaa asiantuntijoiden avulla käsittelemään sairastumisen tuomaa kriisiä.

Sopeutumisopas läheisille
Tämä opas tarjoaa tietoa ja vinkkejä siihen, miten läheinen voi itse pyrkiä vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa raskaassa elämäntilanteessa.

Sopeutumisopas lapsille
Tämä opas on tarkoitettu kaikille lapsille, joilla on jokin pitkäaikainen sairaus. Ei ole väliä, mikä sairaus on tai miten kauan sairastumisesta on.

Sopeutumisopas nuorille
Tämä opas auttaa sinua selviytymään silloin, kun pitkäaikainen sairaus on tullut osaksi elämääsi. Opasta voi käyttää, kun sairaus on vasta uusi tuttavuus tai yhtä hyvin, kun diagnoosin saamisesta on jo vuosia.

Lapsi ja läheisen sairaus -opas
Tämä opas on tehty helpottamaan lapsen huomioimista tilanteessa, jossa läheinen – aikuinen tai lapsi – on sairastunut vakavasti.

Jännittääkö-opas
Työkaluja jännityksen voittamiseen.

Kirjoittajista:
Jan-Henry Stenberg on filosofian tohtori, psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti, joka on auttanut ihmisten muutosta ja sopeutumista psykologina ja psykoterapeuttina. Hän on työskennellyt HYKS psykiatriassa ja toimii nykyään psykiatrian linjajohtajana psykososiaalisten hoitojen muuttuvalla alueella. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa kliinistä psykologiaa ja ollut kirjoittajana useissa psykologian alan kirjoissa ja tieteellisissä artikkeleissa.
Johanna Stenberg on psykologi, joka on työskennellyt sekä neurologisten potilaiden että elämäänsä uudelleen jäsentelevien kuntoutusasiakkaiden kanssa. Näkökulmaa suuriin elämänmuutoksiin hän on saanut seuratessaan äkillisen sairauden tai onnettomuuden jälkeistä sopeutumista ja elämän uudelleen jäsentämistä.
Aino Plattonen
On psykologi ja lasten ja nuorten psykoterapeuttiopiskelija, joka on työskennellyt sairauden koskettamien lasten ja heidän perheidensä parissa lasten yleissairaalapsykiatriassa erikoissairaanhoidossa. Hän on tukenut myös pitkäaikaissairastavia aikuisia sopeutumisvalmennuskursseilla.

Katso lisää videoita, miten käsitellä sairastumista ja mitä psykologi Jan-Henry Stenberg vastaa useimmiten kysyttyihin kysymyksiin Sanofi Suomen YouTube-kanavalta.