Maailman astmapäivänä Sanofi haastaa astmaa sairastavat pohtimaan sairautensa hoitotasapainoa

Astma on pitkäaikainen tulehduksellinen sairaus, joka vaikuttaa hengitysteihin. Astman oireita ovat hengenahdistus ja hengitysvaikeudet, yskä ja limaneritys, hengityksen vinkuminen ja puristava tunne rintakehässä. Yleensä astmaan liittyy useampia näistä oireista ja niiden voimakkuus voi vaihdella. Tieteellisten tutkimusten perusteella tiedetään, että vaikean, huonosti hoitoon reagoivan astman taustalla on 50–70 prosentissa tapauksista niin sanottu tyypin 2 tulehdus.

Astman oireet voivat häiritä astmaatikon päivittäistä elämää niin suurissa kuin pienissä asioissa, ja joskus astman kanssa eläminen voi olla raskasta. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, että oireiden vuoksi ei kiireessä pysty juoksemaan portaita ylös tai ei voi tavoitella haaveitaan urheilun parissa, tai sitä, että joutuu elämään jatkuvasti astmakohtauksia ennakoiden.

Astma, joka ei ole hyvin hallinnassa ja jonka oireet rajoittavat päivittäistä elämää, voi olla huonossa hoitotasapainossa. Omista arkea kuormittavista astmaoireista kannattaa keskustella yleislääkärin, keuhkosairauksien erikoislääkärin tai allergologin kanssa ja tarkistuttaa oma hoitosuunnitelmansa.

Tänä Maailman astmapäivänä käynnistämme Airless facts on asthma -myyttikampanjan. Kampanjassa murretaan astmamyyttejä vastaamalla kyselyyn, joka haastaa ihmiset miettimään, onko oma tai läheisen astma hyvässä hallinnassa. Käsittelemällä yleisiä astmaa koskevia myyttejä toivomme voivamme innostaa ja rohkaista elämään täysipainoista elämää astmasta huolimatta.

asthma-day

Airless facts on asthma

Maailman astmapäivänä Sanofi julkaisee "Airless facts on asthma" -myyttikampanjan. Sen tarkoituksena on murtaa yleisiä myyttejä ja auttaa astmaa sairastavia pohtimaan, onko heidän sairautensa hallinnassa vai rajoittaako se elämää tarpeettomasti.

Viitteet

  1. Atooppinen.fi: Astma. Available at: www.atooppinen.fi/astma (Accessed April 6th, 2022).
  2. Busse W et al. Understanding the key issues in the treatment of uncontrolled persistent asthma with type 2 inflammation. Eur Respir J. 2021;58(2):2003393.