Mitkä arkipäivän tilanteet häiritsevät nenäpolypoosia sairastavaa eniten?

Krooninen polypoottinen rinosinuiitti eli nenäpolypoosi tai toiselta nimeltään nenän polyyppitaut (eng. lyhenne CRSwNP) on krooninen ylempien hengitysteiden sairaus, joka tukkii poski- ja nenäonteloita. Se voi johtaa pysyviin hengitysvaikeuksiin, nenän tukkoisuuteen ja vuotoon, haju- ja makuaistin heikkenemiseen tai katoamiseen sekä paineeseen tai kipuun kasvoilla.

Kysyimme nenäpolypoosia sairastavilta, mitkä tilanteet häiritsevät heitä sairauden vuoksi arjessa eniten. Kyselyyn vastasi lähes 700 ihmistä eri Pohjoismaista. Mikäli sairaus ei ole sinulle entuudestaan tuttu, tulokset saattavat yllättää!

Eniten nenäpolypoosia sairastavia häiritsee jokapäiväisessä elämässä se, etteivät he pysty suoriutumaan päivittäisistä askareistaan huonosti nukutun yön vuoksi. Miksi nenäpolypoosin kanssa ei pysty nukkumaan hyvin? Se, mitä muut ihmiset kokevat vain sairastuessaan flunssaan, on useille nenäpolypoosia sairastaville arkipäivää; he eivät pysty hengittämään nenänsä kautta, joka voi johtaa huonoon unenlaatuun.

Toiseksi eniten heitä häiritsee jokapäiväisessä elämässä jatkuvasti vuotava nenä, joka voi aiheuttaa itsetunto-ongelmia. Useimmat nenäpolypoosia sairastavista ovat huolissaan myös siitä, että muut ihmiset luulevat heidän olevan jatkuvasti sairaana ja tartuttavan heitä.

Kroonisen nenäpolypoosin tietoisuuspäivänä 20. huhtikuuta haluamme lisätä ymmärrystä tästä suhteellisen tuntemattomasta mutta melko yleisestä ja hyvin haastavasta sairaudesta. Kyselymme tuloksiin perustuen olemme tehneet lyhyen videokoosteen eniten äänestetyistä arkipäivän tilanteista. Video näkyy sosiaalisen median tileillämme koko huhtikuun ajan. Toimintakehotuksemme on yksinkertainen: jos sairastat nenäpolypoosia ja huomaat, että arkipäivän tilanteilla on negatiivinen vaikutus elämääsi, hae apua sairautesi hallintaan terveydenhoidon ammattilaiselta!

Krooninen polypoottinen rinosinuiitti eli nenäpolypoosia sairastavilla