”Joko autat itseäsi tai ainakin autat muita. Panoksesi on tärkeä.” - Oskar, 35, osallistumisestaan kliiniseen tutkimukseen

Kliiniset lääketutkimukset ovat keskeinen osa tutkimusta, jonka avulla kehitetään uusia lääkkeitä. Ne antavat potilaille mahdollisuuden kokeilla uusia hoitoja ja samalla lisäävät terveydenhuoltojärjestelmän osaamista.

Tutkimukseen panostavana lääkeyrityksenä suhtaudumme intohimoisesti tieteelliseen kehitykseen. Tutkimus, jota teemme tänään, voi tarjota uusia hoitoja ja ehkäistä sairauksia huomenna.

Miten kliiniseen tutkimukseen osallistuminen käytännössä tapahtuu? Puhuimme Oskarin, 35, kanssa hänen kokemuksistaan.

”Olen elänyt sairauteni kanssa niin kauan kuin muistan ja se on aina ollut osa minua. Vuoden 2018 lopussa olin huonommassa kunnossa kuin koskaan ja tilanne oli niin paha, että jouduin jäämään sairauslomalle töistä. Kun olin muutaman kerran käynyt lääkärin vastaanotolla ja perinteisistä lääkkeistä ei ollut minulle hyötyä, Karoliinisen instituutin lääkäri otti minuun yhteyttä. Hän kysyi, olisinko kiinnostunut osallistumaan lääketutkimukseen” Oskar kertoo.

Joitain tutkimuksiin osallistuminen saattaa epäilyttää, koska niissä käytettäviä valmisteita ei vielä ole hyväksytty. Oskar näkee lääketutkimuksiin osallistumisessa kuitenkin vain etuja.

”Monet ovat jo kokeilleet useita erilaisia olemassaolevia hoitoja, ja heille on osallistumisesta paljon hyötyä. Vaikka oman sairautesi tilanne ei paranisi, osallistumisesi auttaa saamaan uutta tietoa sairaudestasi ja sen hoidosta, mikä puolestaan auttaa tulevaisuudessa muita samasta sairaudesta kärsiviä. Panoksesi on tärkeä, vaikka valmiste ei toimisikaan sinulle.”

Oskar oli myös yllättynyt siitä, kuinka hyvää huolta hänestä pidettiin tutkimuksen aikana.

”Yllätyin, kuinka minusta pidettiin huolta, sekä fyysisesti että henkisesti. Oli selvää, että hyvinvointini on ensisijaista, ja että voin keskeyttää tutkimuksen milloin vain.”

Nykyään Oskar ei ole vielä täysin oireeton, mutta oireet ovat sellaisella tasolla, etteivät ne enää rajoita tai häiritse hänen jokapäiväistä elämäänsä.

”Kannustan muita ehdottomasti tarttumaan tilaisuuteen, jos heille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kliiniseen tutkimukseen”, Oskar päättää.

Löydä kliinisiä tutkimuksia

Jos sinua kiinnostaa osallistua kliiniseen lääketutkimukseen, täältä voit nähdä, mitä tutkimuksia lääkeyhtiöillä on tekeillä: www.clinicaltrials.gov