Kansainvälinen atopiapäivä 2022: Hae apua atooppisen ihottuman oireisiin ja elä täysipainoisempaa arkea!

Atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, jonka vakavammissa muodoissa ihottuma-alueet peittävät usein suurta osaa kehosta. Ihottuma voi aiheuttaa voimakasta ja jatkuvaa kutinaa. Iho voi myös halkeilla, kuoriutua ja vuotaa.1,2

Atooppisen ihottuman vakavammat muodot rajoittavat elämää monella tapaa. Yöllinen ihon kutina vaikeuttaa monilla nukkumista ja väsymys heikentää hyvinvointia sekä kykyä suoriutua arjesta. Atooppisen ihottuman vakavampia muotoja sairastavat voivat joutua vaihtamaan vaatteita päivän aikana ihon verenvuodon ja ihottumien vuotamisen vuoksi. He saattavat myös vältellä aktiviteetteja, jotka voisivat pahentaa ihottumaa. Lisäksi monilla näkyvät ihottumat huonontavat itsetuntoa.

Viime vuosina tehdyt tieteelliset läpimurrot ja uudet hoitovaihtoehdot tarjoavat uudenlaista toivoa ja mahdollisuuksia atooppista ihottumaa sairastaville. Nykyisin sairauden hallinta on realistinen tavoite myös vaikeimmissa atooppisen ihottuman muodoissa.

Oikeanlaisella hoidolla on mahdollista helpottaa atooppisen ihottuman vaikeimpiakin oireita. Hoitomuotojen valintaan on kehitetty hoitotikkaat-malli, jossa atooppinen ihottuma jaetaan eri tasoihin oireiden vaikeuden mukaan. Jos nykyinen hoito ei tuota toivottuja tuloksia, on hoidossa noustava seuraavalle askelmalle. Monet atooppista ihottumaa sairastavista eivät ole edelleenkään tietoisia hoitovaihtoehdoista ja oireita hoidetaan aina samalla tavalla. Tämän vuoksi hoidossa ei saavuteta koskaan parempia tuloksia.

Maailman atopiapäivänä käynnistyy Kuivia faktoja atooppisesta ihosta -kampanja. Se haastaa atooppista ihottumaa sairastavat käsittelemään tietokilpailun avulla yleisiä väärinkäsityksiä sairauteen liittyen. Kampanjalla haluamme kannustaa atooppista ihottumaa sairastavia hakemaan riittävästi apua ja elämään arkea, jossa ihottuma rajoittaa elämää vähemmän.

Viitteet

  1. European Task Force on Atopic Dermatitis. Dermatology. 1993;186:23-31.
  2. Weidinger S, et al. Lancet. 2016;387:1109-1122