Mitkä arkipäiväiset tilanteet vaivaavat atooppista ihottumaa sairastavia eniten?

Atooppinen ihottuma on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, jonka vaikeinta muotoa sairastavat kärsivät usein voimakkaasta kutinasta, ihon kuivumisesta ja halkeilusta sekä suurentuneesta riskistä ihoinfektioihin. Monilla atooppista ihottumaa sairastavilla saattaa olla myös muita atooppisia sairauksia, kuten astma.

Kysyimme atooppista ihottumaa sairastavilta, mitkä arkipäiväiset tilanteet vaivaavat heitä sairauden vuoksi eniten. Melkein 4 000 ihmistä ympäri Pohjoismaita vastasi!

Kaikkein häiritsevämmäksi arkipäivän tilanteeksi äänestettiin voiteiden ja rasvojen levittäminen useita kertoja päivässä, mikä vie paljon aikaa ja tekee pukeutumisesta epämukavaa tahmean ihon vuoksi. Tämä on osa atoopikkojen elämää, mikä ei välttämättä näy muille, mutta sillä on suuri vaikutus sairastuneisiin päivittäin.

Toiseksi eniten äänestettiin sitä, ettei pysty suoriutumaan päivän askareista huonosti nukkumisen vuoksi. Miksi atoopikot nukkuvat huonosti? Voimakkaalla ja jatkuvalla kutinalla, joka tuntuu siltä kuin olisi läpeensä hyttysenpistojen peitossa, voi olla valtavan huono vaikutus unenlaatuun.

Kolmanneksi eniten äänestettiin sitä, ettei halua osallistua sosiaalisiin tilanteisiin ihottuman vuoksi, koska se aiheuttaa huonoa itsetuntoa. Näkyvä ihottuma kasvoilla, käsissä tai muilla näkyvillä paikoilla aiheuttaa usein epämukavuuden tunnetta julkisilla paikoilla atooppista ihottumaa sairastaville.

Kansainvälisenä atopiapäivänä 14. syyskuuta haluamme lisätä tietoisuutta tästä suhteellisen yleisestä sairaudesta. Kyselyn tuloksiin perustuen olemme luoneet lyhyitä videopätkiä, jotka näkyvät sosiaalisen median kanavissamme koko syyskuun ajan.

Toimintakehotuksemme on yksinkertainen: jos sinulla on atooppinen ihottuma ja huomaat, että näillä arkipäiväisillä tilanteilla on huono vaikutus elämääsi – hae apua ihotautilääkäriltä sairautesi hallintaan!

Videot pyörivät sosiaalisessa mediassa syyskuun ajan ja linkittyvät ADCT-testiimme: Testaa atooppisen ihottuman oireesi | Atooppinen.fi | Sanofi