Mitkä arkipäivän tilanteet häiritsevät astmaa sairastavia eniten?

Astma aiheuttaa keuhkojen hengitysteiden tulehtumista ja ahtautumista, mikä vaikeuttaa ilman virtaamista ulos hengitettäessä. Vaikeaa astmaa sairastavat kärsivät usein yskästä, vinkuvasta hengityksestä ja hengitysvaikeuksista.

Kysyimme astmaa sairastavilta, miten sairaus häiritsee heitä arjessa. Yli 4 000 astmaatikkoa ympäri Pohjoismaita vastasi!

Häiritsevimmäksi arkipäivän tilanteeksi äänestettiin se, ettei astman vuoksi pysty tekemään ”normaaleja” päivittäisiä asioita, kuten kävelemään portaita tai juoksemaan linja-autoon ilman astmakohtausta tai hengästymistä. Toiseksi eniten ääniä sai se, ettei astman vuoksi pysty harrastamaan liikuntaa, sillä fyysinen aktiivisuus aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Vastaukset osoittavat jälleen, kuinka fyysisesti rajoittuneiksi monet astmaa sairastavat itsensä tuntevat. Se, ettei pysty harrastamaan liikuntaa on vain yksi asia muiden joukossa, mutta useimmat astmaa sairastavat eivät voi myöskään tehdä monia muille täysin normaaleja asioita, mikä voi olla todella turhauttavaa.

Maailman astmapäivänä 2. toukokuuta haluamme lisätä tietoisuutta tästä hyvin tunnetusta mutta toisinaan ehkä aliarvioidusta sairaudesta. Kyselyyn perustuen olemme luoneet lyhyitä videopätkiä, jotka näkyvät sosiaalisen median kanavissamme toukokuussa.

Toimintakehotteemme on yksinkertainen: jos sairastat astmaa ja huomaat, että arkipäiväisillä tilanteilla on negatiivinen vaikutus elämääsi – hae apua terveydenhuollon ammattilaiselta saadaksesi astmasi hallintaan!