Sanofi järjestää tunnetun valokuvaajan kuratoiman digitaalisen valokuvanäyttelyn multippeli myeloomasta.

Multippeli myelooma on toiseksi yleisin verisyövän muoto, mutta monet eivät ole koskaan kuulleet siitä. Sanofin toteuttamassa näyttelyssä neljä multippli myeloomaa sairastavaa jakaa henkilökohtaisia perhevalokuviaan antaakseen rehellisen ja intiimin kuvan elämästä syövän kanssa.

Multiple Moments to Live For -valokuvanäyttelyssä tarinan keskipisteessä on neljä multippeli myeloomaa sairastavaa perheineen. Vanhoista perhealbumeista saatujen ja mobiililaitteilla otettujen digitaalisten ja analogisten valokuvien kautta näyttely kertoo tarinoita elämästä ennen ja jälkeen diagnoosin. Näyttelyn avulla Sanofi haluaa lisätä tietoisuutta multippeli myeloomasta ja voimaannuttaa sairastuneita.

– Tavoitteemme oli luoda tunneyhteys ihmisiin tietoisuuden lisäämiseksi. Sanofi on sitoutunut tukemaan multippeli myelooman kanssa eläviä ja sen tekemiseksi meidän on ymmärrettävä, minkä kanssa he joutuvat elämään – ja autettava muitakin ymmärtämään. Käsikirjoitettu tarina ei voi koskaan kilpailla todellisuuden kanssa. Siksi kerromme tositarinoita ihmisistä, jotka elävät sairauden kanssa. Haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat olleet osaltaan auttamassa tämän näyttelyn toteuttamisessa, sanoo Lotta Vassilev, Sanofin Pohjoismaiden onkologian lääketieteellinen johtaja.

Digitaalisen valokuvanäyttelyn on kuratoinut tunnettu norjalainen valokuvaaja Marcel Leliënhof. Hänellä on myös hyvin henkilökohtainen kokemus sairaudesta:

– Joulukuussa 2020 minua pyydettiin kuratoimaan Multiple Moments to Live For -näyttely. En osannut kuvitellakaan, että myöhemmin saman kuun aikana menettäisin isäni multippeli myeloomalle. Se oli todella surullista ja vaikeaa aikaa minulle ja perheelleni. Minulla ei ollut mitään tietoa luuydinsyövästä eikä aavistustakaan siitä, että isäni kärsi juuri tästä sairaudesta, sanoo Leliënhof.

Hän on työskennellyt valokuvaajana 35 vuotta, mutta tämä projekti oli täysin toisenlainen kuin hänen aiemmat työnsä.

– On ollut hyvin jännittävää, vaikkakin haastavaa, vastata sellaisten valokuvien ja tekstien yhteen kokoamisesta, joista jollain tavalla koostuu jonkun elämä. Olemme yhdessä sairastavien kanssa yrittäneet valita kuvia, jotka edustaisivat parhaalla mahdollisella tavalla heidän elämänsä tärkeitä hetkiä – tärkeitä tavalla tai toisella, hän sanoo.

Multiple Moments to Live For -näyttely on auki osoitteessa https://www.multiplemoments-sanofi.com/fi/.

– Joka vuosi lähes 376 pohjoismaalaisella diagnosoidaan multippeli myelooma1. Me Sanofilla teemme töitä, jotta uudet mahdolliset hoitokeinot ovat multippeli myeloomaa sairastavien saatavilla, sanoo Lotta Vassilev.

Viitteet

  1. Danckert B, Ferlay J, Engholm G, Hansen HL, Johannesen TB, Khan S, Køtlum JE, Ólafsdóttir E, Schmidt LKH, Virtanen A and Storm HH. NORDCAN: Cancer Incidence, Mortality, Prevalence and Survival in the Nordic Countries, Version 8.2 (26.03.2019). Association of the Nordic Cancer Registries. Danish Cancer Society. Available from http://www.ancr.nu, accessed on 24/11/2021.

MAT-DK-2200088