Lähetti-RNA:t (mRNA) ovat solujemme keskeisiä molekyylejä, jotka toimivat linkkinä DNA:n ja muiden biologisten toimintojemme välillä kehossa.1 Tuotamme lähetti-RNA:ta jatkuvasti: sen tarkoituksena on auttaa muuntamaan DNA:ssa koodattua tietoa elintärkeiksi proteiineiksi. Tutkijat selvittävät nyt, miten hyödyntää mRNA:ta uusien rokotteiden ja lääkkeiden kehittämisessä, jotta keho voisi muodostaa proteiineja, joiden avulla puolustautua taudeilta.

Vuonna 2021 Sanofi ilmoitti investoivansa ensimmäistä laatuaan olevaan rokotteiden mRNA-tutkimuskeskukseen, jonka tarkoituksen on nopeuttaa seuraavan sukupolven rokotteiden kehittämistä mRNA-teknologialla.

mRNA:n käytön avulla tavoitteenamme on kehittää uusia, ihmishenkiä pelastavia rokotteita ja vastata pitkäaikaisiin haasteisiin syövän, immuunivälitteisten ja harvinaisten sairauksien parissa.

mRNA-rokotteet

Rokotteet sisältävät usein pieniä osia viruksista tai bakteereista, esimerkiksi ainutlaatuisia proteiineja, joita virus käyttää avaimen tavoin tunkeutuessaan soluihin.2 mRNA-rokotteet ovat suunniteltu ohjaamaan tiettyjä kehon soluja tuottamaan ”jäljitelmää” virus- tai bakteeriproteiinista. Immuunijärjestelmä tunnistaa tämän proteiinin eli antigeenin ja muodostaa puolustusvasteen. Immuunijärjestelmä myös muistaa ja palauttaa puolustusvasteen mieleensä torjuessaan tulevia infektioita ennen kuin tauti ehtii puhjeta.

mRNA-hoidot

mRNA-teknologian kyvyssä palauttaa proteiinien toiminta piilee valtava mahdollisuus useiden sairauksien hoidossa. Rokotteiden lisäksi kehitämme mRNA-hoitoja vastataksemme syöpien, immuunivälitteisten ja harvinaisten sairauksien haasteisiin. Monet näistä sairauksista johtuvat siitä, että henkilö ei pysty tuottamaan tärkeää proteiinia tai tuottaa sitä väärin.3,4

Tällä sivustolla viitataan Sanofin tuotteisiin, joita kehitetään parhaillaan. Näiden tutkimuksen alla olevien lääkkeiden turvallisuutta tai tehoa ei ole arvioitu sääntelyviranomaisten toimesta.

Viitteet

  1. Wellcome Trust (2018) From DNA to protein. Accessed on 24 November 2021
  2. Center for Disease Control and Prevention (2018) Understanding How Vaccines Work. Accessed on 23 November 2021
  3. Sinclair A (2002) Genetics 101: detecting mutations in human genes. CMAJ 167:275-279
  4. Reynaud E (2010) Protein Misfolding and Degenerative Diseases. Nature Education 3:28