Allergia

Allergiat ovat erittäin yleisiä. Maailman Allergiaorganisaatio WAO:n arvion mukaan 10-40 prosenttia väestöstä on allergisia.1 Euroopassa yli 150 miljoonalla ihmisellä on krooninen allergia ja allergisten ihmisten osuus on kasvussa – vuoteen 2025 mennessä puolet EU:n väestöstä tulee olemaan allergisia.2 Suomessa noin 20 prosenttia väestöstä on allergisia siitepölylle.3

Allergia on immuunijärjestelmän reaktio tavallisesti harmittomaan aineeseen, kuten siitepölyyn, pölypunkkeihin tai eri ruokiin. Allergisten ihmisten immuunijärjestelmä tunnistaa aineen uhaksi (allergeeniksi) ja reagoi eri keinoin. Allergisiin reaktioihin voivat kuulua muun muassa aivastelu, vuotava nenä, kipu nenäonteloissa, hengenahdistus, kutiavat silmät, yskiminen, nokkosihottuma ja turvotus.4

Kolme yleisintä allergiaa Suomessa5:

  • Siitepölyallergia (20 %)
  • Lemmikkieläinallergia (15 %)
  • Kosmetiikka-allergia (10 %)

Sanofi markkinoi useita apteekista ilman reseptiä saatavia tuotteita, jotka tuovat helpotusta allergiaoireisiin. Parhaimmat tulokset saa, kun allergiaa hoidetaan jo ennen kuin oireet ilmaantuvat. Allergisten reaktioiden hoitoon on Suomessa saatavilla seuraavat Sanofin tuotteet:

  • TELFAST®-tabletteja käytetään aikuisille ja vähintään 12-vuotiaille nuorille lievittämään kausiluonteisen allergisen nuhan oireita, kuten aivastelua, kutisevaa, vuotavaa tai tukkoista nenää ja kutisevia, punoittavia ja vetistäviä silmiä. TELFAST®-antihistamiinitabletit hillitsevät kausiluonteisen allergisen nuhan aiheuttamia oireita jo ensimmäisen tunnin aikana ja yksi tabletti helpottaa oireita koko vuorokauden. TELFAST® on ei-sedatiivinen eli väsyttämätön antihistamiini. Sen vaikuttava aine feksofenadiini kuuluu uusimpiin, kolmannen polven antihistamiineihin.
  • LOMUDAL®-silmätipat on tarkoitettu silmän sidekalvon allergiseen tulehdukseen eli konjunktiviittiin. Kerta-annospipetit ovat säilöntäaineettomia, joten ne sopivat myös säilöntäaineille allergisille henkilöille sekä piilolinssien käyttäjille.
  • NASACORT®-nenäsumute helpottaa allergisia nenäoireita, kuten aivastelua, kutinaa ja tukkoista ja vuotavaa nenää. NASACORT®-nenäsumute hoitaa allergian oireita ylläpitävää tulehdusta. NASACORT® on hajuton, mauton ja valumaton ja lääke annostellaan kerran päivässä.

Markkinoija Sanofi Oy.

TELFAST® 120 mg tabletit
TELFAST® 120 mg tabletit
Kausiluonteisen allergisen nuhan oireisiin. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille 1 tabletti kerran vuorokaudessa ennen ateriaa. Jos olet raskaana tai imetät, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen lääkkeen käyttöä. Vaikuttava aine feksofenadiini. Ei henkilöille, jotka ovat yliherkkiä valmisteen vaikuttavalle aineelle. Tutustu pakkausselosteeseen.
NASACORT® 55 mikrog/annos
NASACORT® 55 mikrog/annos
Nenäsumute kausiluonteisen allergisen nuhan hoitoon. Yli 18-vuotiaille 2 suihketta kumpaankin sieraimeen kerran päivässä. Kun oireet ovat hallinnassa, annostusta voidaan pienentää. Älä käytä NASACORT®-valmistetta yli 3 kuukauden ajan keskustelematta lääkärin kanssa. Jos olet raskaana tai imetät, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen lääkkeen käyttöä. Vaikuttava aine triamsinoloniasetonidi. Ei henkilöille, jotka ovat yliherkkiä valmisteen vaikuttavalle aineelle. Tutustu pakkausselosteeseen.
LOMUDAL® 40 mg/ml
LOMUDAL® 40 mg/ml
LOMUDAL® 40 mg/ml silmätipat, liuos, kerta-annospakkaus. Aikuiset ja yli 4-vuotiaat lapset: 1–2 tippaa kumpaankin silmään 2 kertaa vuorokaudessa. Kerta-annospipetit sopivat myös piilolinssien käyttäjille. Potilaiden, jotka käyttävät pehmeitä piilolinssejä hoidon aikana, tulisi poistaa piilolinssit juuri ennen tippojen tiputtamista ja laittaa piilolinssit silmiin aikaisintaan 10 minuutin kuluttua tiputtamisesta. Avattu foliopaketti tulee käyttää 4 viikon sisällä.
LOMUDAL® 20 mg/ml silmätipat
LOMUDAL® 20 mg/ml silmätipat.
Aikuiset ja yli 4-vuotiaat lapset: 1–2 tippaa kumpaankin silmään 4 kertaa vuorokaudessa. Käyttöönoton jälkeen käytettävä 4 viikon kuluessa. 
Ei henkilöille, jotka ovat yliherkkiä natriumkromoglikaatille tai valmisteen apuaineille. 

Elleivät oireet helpotu silmätippoja käytettäessä parin päivän sisällä, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen minkään lääkkeen käyttöä raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä.