Quick navigointivalikko :

 1. Siirry sisältöön
 2. Siirry pääosaa menu
 3. Siirry Hae työkalu
 4. Siirry ohjevalikkoon
 5. Siirry moduulit
 6. Siirry pikanäppäinten luettelo

Ohje-valikosta :

 1. Sanofi maailmanlaajuisesti |
   
 2. Sivustomme |
   
 3. Ryhmä sivustoja |
   
 4. Yhteydenotot ja lääkeneuvonta |
 5. Sivustokartta |
 6. Ohje
 1. Fonttikoko

  Pienennä fonttikokoa Kasvata fontin kokoa  
 
 

Terveytesi

Yhteydenotot ja lääkeneuvonta

Sanofi Oy

PL 505
Revontulenkuja 1
02100 Espoo
Puh. 0201 200 300

Sisältö :

Diabetes

Diabetesta sairastavien suomalaisten määrä on jatkuvassa kasvussa. Tällä hetkellä sairastuneita on jo yli 500 000.

 

Insuliinin vaikutuksen heikkenemisen ja riittämättömän erityksen johdosta verensokeri kohoaa. Diabetes todetaan kroonisesti koholla olevien verensokeriarvojen perusteella. Diabetes lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, munuaisten vajaatoimintaan, sekä diabeettisille hermostomuutoksille (neuropatia) ja näkökykyä uhkaaville silmäpohjamuutoksille (retinopatia).

Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinia erittävät solut tuhoutuvat vähitellen, mikä johtaa insuliinin puutteeseen, eikä sairauden syntyyn voi itse vaikuttaa. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinilla. Suomessa on noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa.


Valtaosa eli noin 300 000 diabeetikkoa sairastaa tyypin 2 diabetesta. Tämän lisäksi arviolta 200 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään. Tyypin 2 diabeteksen syntyyn perimän ohella vaikuttavat oleellisesti ylipaino ja vähäinen liikunta.

Tyypin 2 diabeteksessa haiman tuottamaninsuliinin vaikutus elimistössä on heikentynyt. Ensin haiman insuliinituotanto kasvaa voimakkaasti, mutta lopulta oma insuliinin tuotanto hiipuu myös tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

Koska tyypin 2 diabeteksen syntyyn vaikuttavat perimän ohella myös elintavat, välttämällä ylipainoa ja liikkumalla säännöllisesti voi sairastumisvaaraa pienentää. Painonhallinta ja liikunta ovatkin hoidon perusta. Tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa tablettilääkkeillä ja pistoshoidolla. Diabeteksen kokonaisvaltaiseen hoitoon diabetestyypistä riippumatta kuuluu verensokerin, verenpaineen ja kolesterolin samanaikainen tavoitteellinen hoito. Lisäksi osalle diabeetikoista suositellaan aspiriinihoitoa verisuonitukosten riskin vähentämiseksi.SAFI.DIA.16.10.0470

Päivitetty lokakuu 06, 2017

Moduuli :