Quick navigointivalikko :

 1. Siirry sisältöön
 2. Siirry pääosaa menu
 3. Siirry Hae työkalu
 4. Siirry ohjevalikkoon
 5. Siirry moduulit
 6. Siirry pikanäppäinten luettelo

Ohje-valikosta :

 1. Sanofi maailmanlaajuisesti |
   
 2. Sivustomme |
   
 3. Ryhmä sivustoja |
   
 4. Yhteydenotot ja lääkeneuvonta |
 5. Sivustokartta |
 6. Ohje
 1. Fonttikoko

  Pienennä fonttikokoa Kasvata fontin kokoa  
 
 

Terveytesi

Yhteydenotot ja lääkeneuvonta

Sanofi Oy

PL 505
Revontulenkuja 1
02100 Espoo
Puh. 0201 200 300

Sisältö :

Sydän- ja verisuonitaudit

Sydän- ja verisuonitaudit ovat keskeisiä sairastavuuden ja kuoleman aiheuttajia länsimaissa.

 

Niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon käytetään vuosittain merkittävä osa terveydenhuollon voimavaroista.

Mitä ovat sydän- ja verisuonitaudit?

Sydän- ja verisuonitaudeiksi kutsutaan sairauksia, jotka huonontavat sydämen tai muun verenkiertoelimistön, muun muassa ääreisverenkierron tai keskushermoston verenkierron, normaalia toimintaa. Potilaiden ennuste on parantunut huomattavasti parin viime vuosikymmenen aikana, vaikka väestön ikääntymisen myötä sepelvaltimotaudin kokonaisesiintyvyys onkin lisääntynyt ja tauti on siirtynyt iäkkäämpiin väestöryhmiin.

Yleisimpiä sydän- ja verisuonisairauksia ovat sepelvaltimotauti (koronaaritauti) ja sydänveritulppa, aivoverenkiertohäiriöt (aivohalvaus tai ohimenevä verenkiertohäiriö eli TIA), ääreisverenkierron häiriöt (katkokävely) ja laskimotukokset (tromboosi).

Valtimosairauksiin kuuluvat sepelvaltimotauti, sydänveritulppa, aivoverenkierron häiriöt ja katkokävelyoire johtuvat useimmiten valtimoiden kovettumisesta (ateroskleroosi) tai valtimon tukkeutumisesta kokonaan (aterotromboosi).

Valtimosairauksien riskitekijöitä

Valtimosairauksien riskitekijöistä tunnetaan parhaiten tupakointi, alkoholi, väärin painottunut ruokavalio (muun muassa liiallinen rasva ja suola), ylipaino (erityisesti keskivartalolihavuus), liikunnan puute, korkea kolesteroli, korkea verenpaine sekä diabetes. Myös perintötekijät, esimerkiksi perinnölliset rasva-aineenvaihdunnan häiriöt (familiaalinen hyperkolesterolemia eli FH), voivat altistaa sairastumiselle.

Riskitekijöistä esimerkiksi ylipaino ja vähäinen liikunta sekä väärät ravintotottumukset ovat yhteydessä toisiinsa. Monesti yhdellä potilaalla todetaankin useita riskitekijöitä, jotka kaikki on huomioitava hoitoa suunniteltaessa.

Sydän- ja verisuonitautien hoito

Tehokkain tapa suojautua sydän- ja verisuonitaudeilta on ennaltaehkäisy. Tupakoinnin lopettaminen on tärkein yksittäinen tekijä sairastumisen torjunnassa. Myös painonhallinta, erityisesti liikunnan lisäys ja haitallisten ravintotottumusten muuttaminen, on tärkeää. Usein näiden muutosten myötä lääkityksen tarve vähenee tai jopa poistuu.

Lääkäri arvioi aina lääkehoidon tarpeen. Lähes kaikki sydän- ja verisuonitautien hoidossa käytettävät valmisteet ovatkin reseptilääkkeitä.

Lääkitykseen voi kuulua useita erityyppisiä lääkkeitä, kuten

 • verihiutaleiden toisiinsa tarttumista estävät lääkkeet, jotka vähentävät veritulpan kehittymisen riskiä
 • verenpainelääkkeet
 • kolesterolia alentavat lääkkeet
 • verensokeria alentavat lääkkeet

Joskus sairauden aiheuttamien oireiden tai uusien haittatapahtumien riskin vähentämiseksi tarvitaan lääkehoidon lisäksi leikkaushoitoa. Sydämen ohitusleikkauksessa sydämen verenkiertoa parannetaan ohittamalla verisuonen tukkeutunut kohta. Myös pallolaajennushoitoa käytetään yhä useammin tukkeutuneen verisuonen kohdan avaamiseksi.

Sydän- ja verisuonitautien hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat hidastaa tai jopa estää kyseisten tautien kehittymistä.

LDL-kolesterolin alentaminen

LDL-kolesteroli, kerääntyessään verisuonen seinämiin, ahtauttaa normaalia verenkiertoa ja aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Yleinen tavoite veren LDL-pitoisuudelle on alle 3,0 mmol/l, suuren riskin potilaille esim. diabeetikoille LDL-tavoite on alle 2,5 mmol/l ja erittäin suuren riskin potilaille, esimerkiksi potilaille, joilla on ollut sydäninfarkti, LDL-tavoite on alle 1,8 mmol/l. Ruokavalio on ensisijainen keino ja lääkehoito on lisäksi yleensä tarpeen LDL-tavoitteeseen pääsyssä erityisesti suuren ja erittäin suuren riskin potilailla.

Dyslipidemiat, Käypä hoito-suositusohje, 2013SAFI.SA.17.09.0449

Päivitetty syyskuu 26, 2017