Quick navigointivalikko :

 1. Siirry sisältöön
 2. Siirry pääosaa menu
 3. Siirry Hae työkalu
 4. Siirry ohjevalikkoon
 5. Siirry moduulit
 6. Siirry pikanäppäinten luettelo

Ohje-valikosta :

 1. Sanofi maailmanlaajuisesti |
   
 2. Sivustomme |
   
 3. Ryhmä sivustoja |
   
 4. Yhteydenotot ja lääkeneuvonta |
 5. Sivustokartta |
 6. Ohje
 1. Fonttikoko

  Pienennä fonttikokoa Kasvata fontin kokoa  
 
 

Terveytesi

Sisältö :

Mitä syöpä on?

Tarvitaan useita geenivaurioita ennen kuin tavallinen solu muuttuu syöpäsoluksi. Ei voida sanoa tarkasti, kuinka kauan tämä prosessi kestää - kyse on kuitenkin useista vuosista.
Hoidon suunnittelun kannalta on tärkeää selvittää, missä vaiheessa syöpä on. Tällöin selvitetään, kuinka laajalle syöpä on levinnyt elimessä, jossa se on muodostunut ja onko siitä lähtenyt etäpesäkkeitä eli metastaaseja. Jos syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, selvitetään sen levinneisyys läheisiin kudoksiin tai muualle elimistöön.

 

Syövän eri asteet

 • Kun muuntuneet solut ovat pysyneet muodostumispaikassaan ja niiden ympärillä on normaaleja soluja, käytetään nimitystä pinnallinen syöpä tai syövän esiaste (carcinoma in situ).
 • Kun solut ovat levinneet tätä elintä ympäröivään kudokseen, kyseessä on paikallinen syöpä. Esimerkiksi kun rintarauhasen syöpäsolut ovat levinneet ympäröivään rasvakudokseen.
 • Etäämmälle levinneessä syövässä syöpä on levinnyt muodostumiselimestä, esimerkiksi eturauhasesta, viereisiin elimiin tai kudoksiin, eturauhassyövän tapauksessa esim. virtsarakkoon tai muihin lantion alueen elimiiin.
 • Syöpäsolut voivat levitä imusuonien ja verisuonien kautta muihin elimiin ja muualle elimistöön. Imusuonten välityksellä levinneessä syövässä syöpä on levinnyt läheisiin imurauhasiin. Tällöin tauti on usein parannettavissa leikkauksella, mutta saattaa herkemmin uusiutua. Usein syövän hoitamiseksi käytetään useita erilaisia hoitomuotoja (sädehoito, solunsalpaajat, hormonihoito). Toisinaan voidaan antaa ennaltaehkäisevästi näiden hoitomuotojen yhdistelmiä myös mikroskooppisten, pienten syöpäpesäkkeiden hävittämiseksi varsinaisen hoidon, esim. leikkauksen, jälkeen.
 • Veren mukana syöpäsolut voivat kulkeutua kauas muodostumiselimestään, esim. maksaan, keuhkoihin tai luustoon. Tällöin kasvaimesta on lähtenyt etäpesäkkeitä eli metastaaseja. Kun syöpäsolut pääsevät eri elimiin, ne voivat alkaa lisääntyä ja häiritä elintärkeitä elimistön toimintoja. Tällöin sairaus ei usein enää ole parannettavissa. Hoidoilla voidaan kuitenkin lievittää merkittävästi parantumattomasti sairaan oireita ja monissa tapauksissa pidentää elinikää.

Syövän hoito

Tavallisimmat syövän hoitomuodot ovat leikkaus, sädehoito, solunsalpaajahoito (sytostaattihoito) ja hormonihoito. Moderni syöpätutkimus on tuonut käyttöön myös joitain uusia syöpäsolujen molekyylitasolla toimivia täsmälääkkeitä.

Useimmiten käytetään edellä mainittujen hoitojen yhdistelmiä, jotta hoito olisi mahdollisimman tehokasta. Valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi kasvaimen sijainti sekä se, kuinka aggressiivinen kasvain on.

Hoidon tavoite on hävittää kaikki syöpäsolut elimistöstä. Jos se ei ole mahdollista, hoidolla saadaan kuitenkin usein taudin oireet vähenemään tai häviämään.

Leikkaus

Monissa syöpämuodoissa pääasiallisin hoito on poistaa kasvain kirurgisesti ja näin parantaa tauti. Leikkauksilla voidaan toisinaan myös lievittää parantumattomien syöpien oireita.

Solunsalpaajahoito

Solunsalpaajat (eli sytostaatit) ovat syöpäsoluille myrkyllisiä. Monet solunsalpaajat vaikuttavat syöpäsolujen perimää vaurioittavasti, niin etteivät solut enää pysty jakautumaan vapaasti, vaan kuolevat.

Solunsalpaajat vaikuttavat jakautuviin soluihin ja näin ollen myös terveisiin soluihin, erityisesti nopeasti uudistuvissa kudoksissa kuten veressä, suolistossa ja hiuksissa. Tämä selittää yleisesti tunnetut haittavaikutukset kuten matalat veriarvot, tulehdukset, pahoinvoinnin ja hiustenlähdön.

SAFI.CAB.17.10.0463

Päivitetty marraskuu 13, 2017

Moduuli :

Lataa Lapsi ja vanhemman syöpä-opas

Lapsi ja vanhemman syöpä-opas